Zorgwijzer: vitamine D (2023)

Vitamine D is voor iedereen belangrijk, maar sommige mensen hebben er meer van nodig dan anderen.

In deze Zorgwijzer kom je er van alles over te weten, bijvoorbeeld:

 • Wat vitamine D is en waar het in zit
 • Of vitamine D kan helpen tegen corona
 • Wanneer er sprake is van een vitamine D-tekort
 • Wat je tegen een vitamine D-tekort kunt doen

Wat is vitamine D?

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een in vet oplosbaar hormoon dat zorgt voor de opname van calcium en fosfaat in het lichaam. Het hormoon is aanwezig in bepaalde soorten voeding en in voedingssupplementen.

Zorgwijzer: vitamine D (1)

Het grootste deel van onze vitamine D maakt ons lichaam echter zelf aan. Dit gebeurt wanneer ultraviolette (UV) straling van de zon je huid raakt. Hierdoor wordt vitamine D3 (cholecalciferol) in de huid gevormd en als niet-actieve stof opgeslagen in het vetweefsel van ons lichaam.

Cholecalciferol kan vervolgens in deleveren nieren omgezet worden tot de actieve vorm van vitamine D3 (1α,25-dihydroxyvitamine D3).

Belang van vitamine D

Vitamine D is nodig voor de opname van calcium en fosfaat uit voeding.

Het heeft daarom een belangrijke rol in verschillende lichamelijke processen:

 • Groei en behoud van stevige botten en tanden
 • Werking en herstel van spieren
 • Goede werking van het immuunsysteem

Volgens de Journal of Nutritional Science is er voldoende bewijs dat voldoende vitamine D rachitis (stoornis van de botvorming) kan voorkomen bij jonge kinderen tot 4 jaar oud.

(Video) Toedienen van een intramusculaire inspuiting

Waar zit vitamine D in?

Zonlicht (UVB-straling) is normaal gesproken de belangrijkste bron van vitamine D voor het lichaam.

Daarnaast zit er veel vitamine D in:

 • Levertraan (capsules of softgels bij een online drogist)
 • Bepaalde soorten visolie (is ook rijk aan omega 3)

Voeding

Natuurlijk kun je vitamine D ook voor een deel uit voeding halen.

ProductAantal microgram per 100 gram
Haring17
Makreel (vers)16
Zalm (vers)12
Sardientjes in olie11
Oesters8
Ei2
Roomboter0,75

Vitamine D wordt soms ook toegevoegd, bijvoorbeeld aan cornflakes, halvarine, margarine en bakproducten. Doorgaans tussen de 5 en 10 microgram per 100 gram.

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?

Afhankelijk van de leeftijd en behoefte is een inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag 'voldoende'. Dat staat in het tijdschrift van voedingswetenschappen (Journal of Nutritional Science) van de Cambridge Universiteit.

Soms staat er op de verpakking of bij de dosering 'IE', wat staat voor Internationale Eenheid. 400 IE vitamine D staat gelijk aan 10 microgram (µg).

Koen Kuijper - Zorgwijzer

Voor vrouwen en mannen van 65 jaar of ouder wordt een adequate inname van 20 microgram per dag gesteld. Er is geen Algemene Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld door de gezondheidsraad.

Bloedwaarde

Een acceptabele minimale waarde van vitamine D3 in het bloed wordt vastgesteld tussen de 20 en 30 nmol/l (nanomol per liter) voor volwassenen. De streefwaarde (optimale waarde) voorvitamineDis echter verschillend per leeftijdsgroep.

(Video) Injecteren - Intramusculaire injectietechnieken | Zorg-Wijs

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie leeftijdsgroepen:

 1. Voor de leeftijdscategorie 0-4 jaar geldt een streefwaarde van 30-50 nmol/l en dit kan bereikt worden met dagelijkse suppletie (inname) van 10 microgram per dag.
 2. Voor de leeftijdscategorie 5-64 jaar geldt een streefwaarde van 50-75 nmol/l en dit kan bereikt worden met dagelijkse suppletie (inname) van 10 tot 20 microgram per dag.
 3. Voor mensen ouder dan 65 jaar geldt een streefwaarde van 75-100 nmol/l en dit kan bereikt worden met een dagelijkse suppletie (inname) van 20 microgram per dag.

Sommige studies tonen aan dat je dagelijkse inname vitamine D hoger moet zijn als je huid geen of slechts beperkt UV-straling ontvangt. Er zijn nog andere factoren die verder een rol kunnen spelen in deze kwestie, zoals overgewicht, huidskleur en leeftijd.

Vitamine D-tekort

Een lage vitamine D-spiegel komt veel voor, met name bij ouderen. Circa 50 procent van de thuiswonende ouderen heeft volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap een te lage vitamine D-spiegel. Bij bewoners van een zorginstelling is dat zelfs 85 tot 90 procent.

Er is sprake van een verlaagde vitamine D-spiegel bij een concentratie van minder dan 20 nanomol per liter.

Symptomen

Een vitamine D-tekort kent verschillende symptomen, zoals:

 • Vermoeidheid of tekort aan energie
 • Zwakkere botten
 • Bloedend tandvlees
 • Pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten
 • Lusteloosheid
 • Angstaanvallen

Deze klachten kunnen uiteraard ook een andere oorzaak hebben. De enige manier om vitamine D-tekort aan te tonen is dan ook door middel van een bloedonderzoek.

Uit een presentatie van Prof. dr. Chantal Mathieu blijkt dat te weinig vitamine D in het lichaam kan worden geassocieerd wordt met een groter risico op:

 • Diabetes type 2
 • Hart- en vaatziekten
 • Bepaalde kankersoorten

Voorkomen of aanpakken

Door genoeg buiten te zijn, kun je een tekort aan vitamine D voorkomen. Tussen 11:00 en 15:00 heeft de zon zijn meeste kracht. Iedere dag 15 tot 30 minuten is is in de meeste gevallen voldoende.

(Video) Vlog #43 DE OVERGANG MIJN DO'S & DON'TS

Daarnaast kun je gebruik maken van een Vitamine D3 supplement, zoals kauwtabletten, tabletten, capsules, druppels of drankjes.

 • Vitamine D3 supplementen zijn verkrijgbaar via deze link.
 • Vitamine D3 supplementen voor kinderen zijn hier verkrijgbaar (wel eerst sorteren)

Veel mensen vragen zich af welke sterkte vitamine D ze moeten kiezen.

Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is in de meeste gevallen 'voldoende'. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. Voor een passend advies is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts of diëtist.

Een bezoek aan een diëtist wordt mogelijk vergoed door je zorgverzekering. Bekijk hier de aanvullende vergoedingen per verzekeraar voor dieetadvies.

Risicogroepen

Er zijn bepaalde groepen waarbij het risico op een tekort aan vitamine D groter is. Voor hen kan een verantwoord vitamine D-supplement verstandig zijn:

 • Veganisten en vegetariërs
 • Mensen die overdag weinig buiten komen of bedekkende kleding dragen
 • Mensen met een donkere huidskleur
 • Ouderen
 • Zwangere vrouwen
 • Mensen die ongezond eten of veel alcohol drinken
 • Mensen die een vetarm/vetvrij dieet volgen

Belangrijk: laat een arts of apotheker je helpen bij het bepalen van een goede dosering.

Teveel vitamine D

Als je langere tijd teveel vitamine D binnenkrijgt, kun je nadelige bijwerkingen krijgen, zoals:

 • Misselijkheid
 • Verlies van eetlust
 • Slaperigheid of vermoeidheid

In het ergste geval treedt er schade op aan bepaalde organen, zoals je hart, nieren en bloedvaten. Gelukkig komt teveel vitamine D in de praktijk weinig voor.

(Video) Webcast: Voeding, sport en bewegen met een spierziekte

Lees in elk geval altijd de bijsluiter. Als je je houdt aan de aanbevolen dosering, kent het gebruik van vitamine D geen bijwerkingen.

Dit is de aanvaardbare bovengrens voor inname van vitamine D (voedingscentrum):

 • 100 microgram (µg) per dag voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar
 • 50 µg per dag voor kinderen van 1 t/m 10 jaar
 • 25 µg per dag voor kinderen jonger dan 1 jaar

Vitamine D en corona

Vitamine D wordt in wetenschappelijke studies soms in verband gebracht met corona. Zo stelt een studie dat vitamine D de ernst van de ziekte kan verminderen, maar dat er grotere onderzoeken met goed op elkaar afgestemde groepen nodig zijn om een ​​definitief antwoord te geven.

Volgens de Gezondheidsraad zijn er onvoldoende aanwijzingen dat het slikken van extra vitamine D helpt bij de preventie van corona. Zij zien geen aanleiding om een vitamine D-supplement te adviseren om je zo beter te beschermen tegen luchtweginfecties. Desondanks pleiten meerdere hoogleraren, wetenschappers en artsen voor het slikken van vitamine D tegen corona.

Bronnen

De onderstaande bronnen zijn geraadpleegd:

 • Pubmed
 • National Institutes of Health
 • Journal of Nutritional Science (Cambridge)
 • Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

Deze tekst is gecontroleerd door: ir. Paulien Vinke, voedingswetenschapper & voormalig docent Wageningen Universiteit.

Disclaimer

De informatie in dit artikel wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde noch is deze informatie bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals. Medisch advies, medische vragen, klachten of symptomen behoren besproken te worden met een gediplomeerd arts of professional.

Samenstellers van de zorgwijzers noch Zorgwijzer.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid, juistheid of effectiviteit van informatie op zorgwijzer.nl. Het gebruik van de informatie is op volledige verantwoordelijkheid en risico van de gebruiker.

(Video) Webcast ''Inspelen op nieuwe beperkingen''

FAQs

How much vitamin D do I need a day? ›

The recommended daily amount of vitamin D is 400 international units (IU) for children up to age 12 months, 600 IU for people ages 1 to 70 years, and 800 IU for people over 70 years.

What is sufficient level of vitamin D? ›

Levels of 50 nmol/L (20 ng/mL) or above are adequate for most people for bone and overall health. Levels below 30 nmol/L (12 ng/mL) are too low and might weaken your bones and affect your health. Levels above 125 nmol/L (50 ng/mL) are too high and might cause health problems.

How much vitamin D3 should I take daily if I am deficient? ›

Supplementation with 800 to 1000 IU/d of vitamin D or 50,000 IU monthly is safe for most people and can ensure levels of vitamin D within the optimal range.

How low is too low for vitamin D? ›

Tests for Vitamin D Deficiency

A level of 20 nanograms/milliliter to 50 ng/mL is considered adequate for healthy people. A level less than 12 ng/mL indicates vitamin D deficiency.

When should I take vitamin D morning or night? ›

We recommend taking it with a source of quality fat in the morning or when you break your fast. Avoid taking vitamin D in the evening (we'll talk about why below). Since vitamin D is a fat-soluble vitamin—meaning it doesn't dissolve in water—your body can most easily absorb it when you take it with food.

Is there a difference between vitamin D and vitamin D3? ›

There are quite a few differences between vitamin D and vitamin D3, but the main difference between them is that vitamin D is a fat-soluble vitamin that regulates calcium and phosphorous levels in the body, whereas the vitamin D3 is the natural form of vitamin D produced by the body from sunlight.

How long does it take to raise vitamin D levels? ›

Official answer. Generally, it takes a few weeks of taking daily vitamin D supplements for vitamin D levels in the body to rise. Each 1,000 IU of vitamin D3 taken daily is expected to raise blood levels of 25(OD)D by 10 ng/ml after a few weeks.

Does vitamin D affect sleep? ›

Growing evidence has demonstrated that vitamin D has a role in sleep regulation [12]. Specifically, vitamin D deficiency (VDD) can increase risk of sleep disorders and is associated with sleep difficulties, shorter sleep duration, and nocturnal awakenings in children and adults [13,14,15].

How can I increase my vitamin D levels quickly? ›

 1. Spend time in sunlight. Vitamin D is often referred to as “the sunshine vitamin” because the sun is one of the best sources of this nutrient. ...
 2. Consume fatty fish and seafood. ...
 3. Eat more mushrooms. ...
 4. Include egg yolks in your diet. ...
 5. Eat fortified foods. ...
 6. Take a supplement. ...
 7. Try a UV lamp.
Mar 17, 2019

Can I take 5000 IU of vitamin D3 everyday? ›

In summary, long-term supplementation with vitamin D3 in doses ranging from 5000 to 50,000 IUs/day appears to be safe.

What are symptoms of taking too much vitamin D? ›

The main consequence of vitamin D toxicity is a buildup of calcium in your blood (hypercalcemia), which can cause nausea and vomiting, weakness, and frequent urination. Vitamin D toxicity might progress to bone pain and kidney problems, such as the formation of calcium stones.

What causes vitamin D to drop? ›

In general, the two main causes of vitamin D deficiency are: Not getting enough vitamin D in your diet and/or through sunlight. Your body isn't properly absorbing or using vitamin D.

Which fruit is rich in vitamin D? ›

Oranges are one of the fruits rich in Vitamin D as its juice is fortified with calcium & vitamin D. This is one of the best sources of vitamin D for people who are lactose intolerant and cannot include milk & dairy products in their diet.

What is a normal vitamin D3 level for a woman? ›

Normal Results

The normal range of 25-hydroxy vitamin D is measured as nanograms per milliliter (ng/mL). Many experts recommend a level between 20 and 40 ng/mL. Others recommend a level between 30 and 50 ng/mL.

What prevents vitamin D absorption? ›

Therefore, conditions that affect the gut and digestion, like celiac disease, chronic pancreatitis, Crohn's disease, and cystic fibrosis, can reduce vitamin D absorption.

What time should I take vitamin D in the morning? ›

Try taking it alongside breakfast or with a bedtime snack — as long as it doesn't interfere with your sleep. The key is to find what works for you and stick with it to ensure you're meeting your vitamin D needs. Taking vitamin D with a meal can increase its absorption, but studies on specific timing are limited.

Does vitamin D give you energy? ›

Vitamin D is vital for making our muscles work efficiently and boosting energy levels, new research from Newcastle University has shown.

Why does vitamin D make me sleepy? ›

As a fat-soluble vitamin, vitamin D is stored in your body fat and liver. Excess levels of vitamin D in your system can lead to an array of complications and symptoms, including weakness and fatigue.

What is the best form of vitamin D to take as a supplement? ›

A meta-analysis of randomized controlled trials that compared the effects of vitamin D2 and D3 supplements on blood levels found that D3 supplements tended to raise blood concentrations of the vitamin more and sustained those levels longer than D2. [76,77] Some experts cite vitamin D3 as the preferred form as it is ...

What is the best absorbed form of vitamin D3? ›

In our study, the microencapsulated form of vitamin D was the most bioavailable.

What form of vitamin D3 is best for absorption? ›

You want to choose a supplement that has vitamin D3, according to Bogden. “Vitamin D3 cholecalciferol is the most absorbable and potent form, [whereas] Vitamin D2 (ergocalciferol) is typically plant-based and not as effective at raising vitamin D levels in the body and thus is not recommended as often,” she explains.

What deficiency causes weakness in legs? ›

Muscle weakness due to vitamin D deficiency is predominantly of the proximal muscle groups and is manifested by a feeling of heaviness in the legs, tiring easily, and difficulty in mounting stairs and rising from a chair; the deficiency is reversible with supplementation (15–18).

Is it better to take vitamin D every day or once a week? ›

It is not necessary to take vitamin D every day. If you need to take vitamin D because your blood levels are low, you can take it every few days, weekly, or even monthly, because, as you mention, it is fat-soluble and, therefore, stored for future use within the fat in your body.

Can vitamin D help with fatigue? ›

Conclusion: Vitamin D treatment significantly improved fatigue in otherwise healthy persons with vitamin D deficiency.

Why should you take vitamin D at night? ›

Is there a benefit to taking vitamin D at night? There's been some buzz suggesting a link between supplementing with vitamin D before bedtime and the ability to drift off to dreamland. Some studies have shown that vitamin D is connected to the production of melatonin, which regulates circadian rhythm and drives sleep.

How long should you take vitamin D3? ›

If your blood levels are exceptionally low, you may need higher doses that should be used under the direction of a healthcare provider. In patients with vitamin D levels less than 20 ng/mL, start with 50,000 IUs of vitamin D3 once a week for 6 to 8 weeks.

What vitamin helps sleep? ›

Supplementing vitamin B6 may improve sleep quality and duration. A 2019 study also found that taking a supplement of magnesium, melatonin, and vitamin B complex for 3 months improved sleep and helped treat insomnia.

What helps you absorb vitamin D? ›

So, if you're taking your Vitamin D supplement at breakfast, lunch, or dinner, you can pair it with a food containing healthy fat. Try eating avocado, whole eggs, fatty fish, nuts, extra virgin olive oil, or full-fat dairy with your supplement to improve Vitamin D absorption.

What is the maximum amount of vitamin D3 you can take per day? ›

Unless your doctor recommends it, avoid taking more than 4,000 IU per day, which is considered the safe upper limit. Choose food over pills.

Is 5000 vitamin D3 enough? ›

The truth is, we do need vitamin D to stay healthy, but 5000 IU (units) of vitamin D in a daily tablet is more than most people need. The recommended maximum daily limit of vitamin D in healthy people is 4000 IU. That includes intakes from food, beverages, and supplements.

What are the benefits of vitamin D3 5000 IU? ›

Vitamin D3 5000 IU helps to prevent falls and fractures by maintaining muscle strength and improving balance. It also strengthens the immune system and protects against some chronic diseases, such as heart disease, cancer, and diabetes.

Which two vitamins pose the greatest risk of toxicity? ›

The fat-soluble vitamins A and D are the most likely to cause toxicity symptoms if you consume them in high amounts.

Is blood pressure a side effect of vitamin D3? ›

Oral vitamin D 3 has no significant effect on blood pressure in people with vitamin D deficiency. It reduces systolic blood pressure in people with vitamin D deficiency that was older than 50 years old or obese.

Can your body absorb too much vitamin D? ›

Hypercalcemia caused by excess vitamin D can also lead to kidney problems or even kidney damage. Because having too much vitamin D increases the absorption of calcium, it can result in the formation of kidney stones. However, evidence also suggests that more serious, long-term kidney damage can also take place.

Is 2 eggs a day enough vitamin D? ›

With a serve of two eggs providing 82% of your daily recommended intake of vitamin D, eggs contain one of the highest quantities of vitamin D of any food.

Are bananas high in vitamin D? ›

Nope, no vitamin D here. But bananas do contain plenty of magnesium. And guess what? Among the many reasons you need magnesium is that once your vitamin D is in your bloodstream, the magnesium puts it to work, making magnesium a must-have in order for you to access the many benefits of vitamin D.

What vegetable is high in vitamin D? ›

Mushrooms

Except vitamin D fruit juices and milk, mushrooms are the only plant-based foods that are a good source of vitamin D. Just like humans, mushrooms too synthesize this vitamin when exposed to sunlight.

How much is too much vitamin d3 for a senior woman? ›

The safe upper limit of intake is set at 4,000 IU per day. Intake in the range of 40,000–100,000 IU per day (10–25 times the recommended upper limit) has been linked with toxicity in humans.

What is normal level of vitamin d3 in elderly? ›

The RDA of vitamin D for all people aged 1–70 is 600 IU . For children below the age of 1, it is 400 IU, and for adults over 70, it is 800 IU.

Does vitamin D increase estrogen? ›

A Fred Hutchinson Cancer Research Center study involving postmenopausal, overweight, and obese women who took 2,000 IUs of vitamin D daily for a year found that those whose vitamin D blood levels increased the most had the greatest reductions in blood estrogens, which are a known risk factor for breast cancer.

How long does it take to recover from vitamin D deficiency? ›

How Much Vitamin D Do I Need Per Day? Besides going outdoors in the sunshine, there are two others ways to improve the amount of vitamin D in your system: eating foods rich in vitamin D and supplements. “Adding an over-the-counter vitamin D supplement can make improvements in just three to four months time.

Does coffee prevent vitamin D absorption? ›

Research also demonstrated that the higher the level of caffeine, the more it interfered with vitamin D absorption. The study suggested that caffeine did this by reducing the expression of vitamin D receptors on osteoblasts in the body – the cells responsible for producing bone.

Should I take 5000 IU of vitamin D daily? ›

Vitamin D recommended intake is at 400–800 IU/day or 10–20 micrograms. However, some studies suggest that a higher daily intake of 1,000–4,000 IU (25–100 micrograms) is needed to maintain optimal blood levels.

How many mg of vitamin D per day is too much? ›

Vitamin D toxicity can have devastating health effects, which may not show up until months or even years after starting to take high doses. Generally, it's not recommended to exceed the upper limit of safe intake, which is 4,000 IU (100 mcg) per day.

What are the side effects of too much vitamin D3? ›

Signs you're getting too much vitamin D may include:
 • Nausea.
 • Vomiting.
 • Weakness.
 • Headache.
 • Frequent urination.
 • Painful muscles.
 • Kidney damage and kidney stones.
 • High blood pressure.
Sep 18, 2020

Can you take too much D3? ›

Vitamin D is important for your bones, muscles, nerves, immune system, and more. But if you get too much, it could lead to a rare and possibly serious condition called vitamin D toxicity. You may hear your doctor call it hypervitaminosis D. The condition can bring symptoms like weakness and vomiting.

How often should you take vitamin D3 5000 IU? ›

Most people should take vitamin D3 5000 IU daily. However, there are some exceptions. People who should not take vitamin D3 5000 IU include those who are allergic to vitamin D, pregnant women and children under the age of 12. Speak with a healthcare professional to see if vitamin D3 is right for you.

What is the best time to take vitamin D3 5000 IU? ›

Try taking it alongside breakfast or with a bedtime snack — as long as it doesn't interfere with your sleep. The key is to find what works for you and stick with it to ensure you're meeting your vitamin D needs. Taking vitamin D with a meal can increase its absorption, but studies on specific timing are limited.

How much vitamin D is too much for a senior woman? ›

However, some sources say you should consume up to 1000 IU of vitamin D past the age of 70. If you are older than 65, you should get a blood test and speak with your doctor to tailor a treatment plan to your body.

Can too much vitamin d3 hurt your liver? ›

Neither normal nor excessively high intakes of vitamin D are associated with liver injury or liver test abnormalities.

Can vitamin D affect your bowel movements? ›

Too much or too little of necessary nutrients, such as vitamin D, can cause significant health problems. That being said, when you intake excess or toxic levels of vitamin D, you may experience constipation, in addition to other digestive problems, loss of appetite, and muscle weakness.

Is 3000 mg of vitamin D3 a day too much? ›

The current daily recommended amount of vitamin D is 600 IU per day for adults under the age of 70, and 800 IU for older adults. Up to 4,000 IU per day is generally considered the safe upper limit, however, doses up to 10,000 IU/day have not been shown to cause toxicity.

1. Kauwen en slikken: eten met een spierziekte
(Spierziekten Nederland)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated: 02/27/2023

Views: 6131

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.